Vechtsportzuilen

Structuur

De structuur van de vechtsportzuilen is er om de verschillende vechtsportdisciplines/sporten die raakpunten met elkaar hebben te groeperen en onder te brengen in één specifieke disciplinezuil of vechtsportzuil.

Iedere vechtsportzuil werkt samen met de ondergebrachte clubs en disciplines om te streven naar de juiste sporttechnische technieken.
Competitiesporten, demonstraties, stages, cursussen, seminaries,….worden gepromoot, ondersteund en/of georganiseerd binnen iedere zuil.

Iedere vechtsportzuil kan ook samenwerken met andere vechtsportzuilen als het gaat over een gemeenschappelijke organisatie en/of competitievormen.
Het is ook mogelijk dat één zelfde club/afdeling zich kan aansluiten in meerdere vechtsportzuilen.

Iedere vechtsportzuil behoudt zijn eigenheid, heeft specifieke commissies en heeft zo ook een eigen werking met activiteiten die gelinkt zijn aan hun stijl, sport, discipline en/of competitie.

De VVA overkoepelt en coördineert deze werking.

Overzicht

Vechtsporten waarvan de wedstrijden voornamelijk worden uitgevoerd binnen een ring.

Vechtsporten waarbij de nadruk wordt gelegd op stoot, trap en afweertechnieken.

Vechtsporten waarmee men een aanvaller kan controleren of uitschakelen. 

Vechtsporten waarbij het de bedoeling is om de partner/tegenstrever te vloeren met een werptechniek, en waarbij het gevecht kan vervolgd worden op de grond.

Vechtsport waarbij men tracht de tegenstander door gereglementeerde grepen zover te brengen dat hij met beide schouders tegelijk de grond raakt.

Vechtsporten waarbij men traditionele Japanse  wapens gebruikt.